Åkerman H7 MB !

Åkerman- En Evighetsmaskin ?

 

Jag och en bekant gick ihop och köpte oss en gammal hjulgrävare! Enligt många är det den bästa maskinen??? Det jag vet är att när dessa grävmaskiner var moderna så var det väldigt sällan några större reparationer som behövdes göras och ägarna var nöjda med kvaliteten.

Förra ägaren av denna, vägrade att byta upp sig, han sa att de nya Volvo EW150C ( 90 talet ) gick jämnt att skåda i

" Swecons " verkstad ? Sådan skulle han inte ha, utan arbetade hellre i denna som han kallade kvalitetsmaskin.

På alla gamla maskiner finns det fel och brister, frågan är bara om bristerna är för stora? Är det ett bra köp? Kostar det för mycket att laga och finns delarna?

Vi väntar på Transporten som fraktar hem maskinen, sen är det en genomgång och allmän besiktning av skicket.

Får vi börja och skruva eller ska vi beställa en transport för skrotning av maskin ?????

Spännande !!! 

Jag har få  gräv-maskinstimmar bakom spakarna ( suttit i lastmaskin i c:a 10år ), och innehar bara ett utbildningsintyg för grävmaskin. Så man är inte någon större expert, men den kändes väldigt fin i hydraulen under provkörningen. Den har många, många timmar på timmätaren, och den gick så där bra som gamla maskiner brukar göra. 

Pärlan är besiktad september ut, och vi hoppas att det inte ska vara omöjligt med vissa reservdelar så vi kan reparera maskinen.

Många har redan frågat om de får hyra den, hur det fungerar med försäkringar och dyligt ??

Skulle en privatperson vilja betala de faktiska kostnader i hyra? De är ju inte så dyra att köpa men de kostar en rejäl slant i drift och underhåll som man måste räkna in i ett hyrpris.

Tur man har tillgång till smörjolja med väldigt bra pris wink Alltid nåt!

 

Hemkommen och genomgådd!

Maskinen är i väldigt bra skick. Läcker hydraulolja i svängmotor/ svängbroms - packboxar/packningssats har vi beställt och fått hem. Verkar finnas mkt. delar och till väldigt bra priser!

Någon kortare hydraulslang ska bytas längre fram i tiden. Bomkolv/ cylinder läcker lite men inget allvarligt. Dåligt med luft/ punktering på ett däck. Efter genomgång - verkar den vara i väldigt bra skick. Faktiskt mycket bättre än nyare maskiner jag kört tidigare, och de hade bara 1/ 3 del av timmarna på timmätaren laughing

 

Tråkiga Nyheter - Glada Nyheter ?

När man hittat en fin maskin med rotortilt och hydralisk planeringsskopa, till ett överkomligt pris.

Så får min bekant ett bra erbjudande på ett jobb han inte kan tacka nej till, och bör inte göra heller.

Alla strävar efter ett bra jobb med rätt förutsättningar, och jag kan bara gratulera min kompis till det nya jobbet, Grattis !

Tyvärr kommer inte den fina lokalen "där pärlan skulle förvaras" att behållas. Var parkerar man ett

16 ton tungt monster???

Vi bestämde oss för att prova att sälja grävaren, Åkerman H7 Till Salu ! Försöka få tillbaka pengarna vi gett för maskin och transporten.

Tråkigt att behöva avyttra något man förmodligen får betala 2-3 gånger mer för, när man väl har behov av en sådan maskin. Visst, den har några defekter, men alla begagnade maskiner är långt ifrån felfria!

Jag kanske kan leta på en minigrävare som jag själv kan förvara. Eller leta efter en Lastmaskin som jag bemästrar och suttit i de sista 10 åren? En Volvo L60 eller L70 vore mumma- lite dyra kanske , men en JCB eller CAT kanske ?? - dessa maskiner har jag ingen efarenhet av. Vem vet vad man hittar på ?

Livet ändrar sig ständigt, och nya möjligheter dyker alltid upp.

Inget är omöjligt cool

 

H7:a och rotortilt klar för leverans till nya ägare frown

 

 

Maskinen är såld! 

När man gör upp en affär via telefon är man alltid lite orolig att köparen ska bli besviken!

I detta fall gjorde vi en liten justering på priset, vi fick tillbaka för våra egna utlägg och köparna verka vara jättenöjda.

In i det längsta ska man undvika kontantinsatser på olika köp via tex. nätet, där denna sattes ut på försäljning. ( Bedragare)

I detta fall var det svårt för bägge parter och vi var tvugna att ta en kontantinsats, men det blev en väldigt låg sådan.

 

Vid ev. kontantinsatser på objekt så kolla att någon är registrerad på telefonummret som står i annons och det finns en adressat mm.

Köp från företag brukar vara säkrare men kontrollera noga innan några pengar överförs.

 

När nya ägarna har ordnat med transport så körde jag ut maskinen från lokalen, och fast man själv sålt den så kändes det lite vemodigt att pärlan skulle skickas iväg.

Den startar direkt och går jättegott. Ingen ny maskin men den funkar perfekt. Hydraliken är kanske inte lika snabb som på de nyare maskinerna men sådär lagom exakt för en ny och grön maskinist. Perfekt nybörjarmaskin !

Jag önskar den nya ägaren, eller man ska skriva de nya ägarna, lycka till ! Ni kommer få mycket nytta av denna inkörda men välbehållna Åkerman.

 

MVH

Ekegren

 

6 jul 2014